Dapatkan Lebih Dengan Discovery Ads

By Bintang Ahman Taufiq · 24th November, 2021

Dalam  Shopee Seller Tipsminggu ini, Bintang Ahmad Taufiq berkongsi pengalaman menggunakan Shopee’s Discovery Ads (DA):

Bagaimana tetapkan Discovery Ads (DA):

A. SETTING

1. Klik -> “+ Create New Ads” –> “Discovery Ads” –> OFF “Auto Optimisation” –> “+ Add Products” -> Select All (bagi cukup 50 products) -> “Confirm”

2. Kat “Setting”, saya set:

a. Bid Price – 0.04

b. Budget – Daily Budget RM2.00

c. Time Length – No Time Limit

3. Lepas tu kat “Add Advanced Settings”, saya set “Premium Rate”:

a. Similar Product = 300%

b. Daily Discover = 100%

c. You May Also Like = 200%

4. Last sekali “Publish Ads”

B. BID PRICE

1. Saya start minimum dan increase dari sehari ke sehari berdasarkan data “Impression”.

2. Kalau Impression sikit, saya akan up 1 sen. Impression banyak, saya stay kat situ.

C. BUDGET

1. Saya start dengan Daily RM2.00 tapi bila expense cecah RM1.50 Daily, saya up budget tambah RM1.00 dan seterusnya begitu. Setakat la ni, paling tinggi Daily Budget RM5.00.

2. Boleh set Daily Budget RM100 tapi tengok data performance, jangan sampai rugi.

D. PREMIUM RATE

1. Similar Products → “pikat” potential buyers dari listing seller lain

a. Kat sini saya set full 300% sebab ini paling best. 

b. Sejujurnya, kalau harga item anda lebih murah, potensi anda untuk berjaya memikat buyers lebih tinggi.

2. You May Also Like (YMAL) → “suggest” item yang ada “history” dengan buyers

a. Conversion dari ni second highest, bawah sikit dari hasil conversion Similar Product.

3. Daily Discover → sama je YMAL, ianya sebab “history”, cumanya dia ada kat Home.

a. Data saya tunjukkan impression dan conversion tinggi juga kat sini.

Bagaimana memastikan pelaburan kat Discovery Ads ni berbaloi dan efisien?

1. Title

a. Title ni isi la penuh. Masukkan keywords yang relevan dengan item. Pakai multi language. 

b. Nak buat title, rujuk di Search Ads. Pilih perkataan yang search volume tinggi. Kadang2 search volume typo lagi tinggi dari ejaan baku.

2. Category

a. Kategori bagi betul ngan item. MASK saja dah ada 4 Main Category, so MASK anda kategori mana?

b. Dalam 4 kategori tu, kategori mana paling banyak conversion?

3. Attribute: 

Bahagian BRAND memang membantu. So, paksa diri anda daftarkan brand anda instead of dok pakai NoBrand ja.

4. Unique Selling Proposition (USP)

a. Sepatutnya tiap produk ada USPnya sendiri. Cuma masalahnya, ramai sellers tak tonjolkan USP item tu. 

b. Make sure USP yang boleh naikkan nilai produk tu di mata dan hati buyers.

5. Price

a. Kalau harga anda paling rendah, memang peluang conversion tinggi.

b. Kalau anda takleh nak rendahkan harga, paling tidak biarlah harga tu masih dalam range perceived value.

c. Buyers bayar HARGA tapi diorang beli NILAI yang ada pada produk tu. *PRICE is what they pay, VALUE is what they get*. So, naikkan nilai produk tu sesuai dengan harganya.

6. Buyer’s behaviour

a. Consumers tend to go / search for options / choices. So, diorang akan scroll ke bawah, ke tepi dsb. So, kenapa perlu kita bid mahal untuk dapat ranking paling tinggi, paling kiri?

b. Semua Hero SKU selalunya placing kat no 3 hingga no 10 untuk search ads dan untuk discovery ads, janji tercalon dah memadai. Tapi sold per month item saya beat listing yang placing at the top tu.

Rumusannya, apa juga yang anda nak buat, biarlah ada reason. Penting untuk be effective than be efficient. 

Berminat mencuba Shopee’s Discovery Ads? Bermula dari sini 👉 https://bit.ly/3Hwu8Ny

Get latest inside news from EasyStore

Join community to keep yourself updated with the latest updates or insights from EasyStore and connect with other business owners alike.

Join Community



Start selling online for free

Enjoy automated selling process with zero cost.

icon-accounticon-add-newicon-add-storeicon-appicon-appleicon-archiveicon-arrowdownicon-ascicon-atmicon-bankicon-bookicon-cancelicon-cart-addonicon-checkouticon-cherryicon-collectionicon-comfirmicon-confirmicon-couponicon-creditsicon-currencyicon-dashboardicon-discounticon-disintegrateicon-domainicon-draggableicon-dscicon-duplicateicon-editicon-emailicon-exclamation-triangleicon-exporticon-eyeicon-eye-slashicon-failicon-fullscreenicon-fullscreen-closeicon-generalicon-gifticon-gridicon-hddicon-helpicon-importicon-infoicon-integrationicon-invoiceicon-likeicon-listicon-locationicon-logouticon-new-tabicon-not-secureicon-optionicon-ordericon-outline-arrowdownicon-pageicon-paymenticon-plusicon-posicon-pricingicon-printericon-producticon-product-sumicon-product-sum-xicon-promotionicon-redirecticon-reporticon-reseticon-searchicon-secureicon-settingicon-shippingicon-staricon-storeicon-successicon-switch-storeicon-tagicon-taxesicon-templateicon-themeicon-tickicon-trashicon-unarchiveicon-uploadicon-user-tagicon-usersicon-weight icon-wholesale Facebook icon Google+ icon LinkedIn icon Twitter icon YouTube icon Instagram icon Whatsapp icon LINE icon